A kereskedelem és az áruforgalom jelentős része a közutakon zajlik tehergépjárművek segítségével. Ahhoz, hogy a szállított áruk épségben célba érjenek, a sofőrök figyelme és körültekintése kulcsfontosságú. Ugyanis a koncentrált vezetés alapja az elegendő pihenés, amelyre a KRESZ is felhívja a figyelmet.

A tehergépjármű vezetők számára az EU kötelező pihenőidőket ír elő a balesetek elkerülése érdekében. Ugyanakkor az előírások be nem tartása komoly büntetéseket is vonhat maga után.

Az árufuvarozással foglalkozó cégek, illetve tehergépjármű sofőrök általában tisztában vannak az őket érintő szabályozásokkal. Így jelenlegi cikkünkben főként ezek betartásának fontosságára hívjuk fel a figyelmet.

Eltelt 4,5 óra? – Ideje megpihenni!

A kiindulási pont az, hogy egy sofőr naponta maximum 9 órát vezethet le. Mely során 4,5 óra elteltével kötelező 45 perc szünetet tartania. Sajnos előfordul, hogy a szorított tempó miatt a sofőrök lecsípnek a pihenőidőből, azonban ez veszélyes akció lehet, mivel a szervezetnek szüksége van ennyi kikapcsolódásra. A személyes biztonság érdekében célszerű megállni és felfrissülni egy benzinkúton/pihenőhelyen. Továbbá kiemelten fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre is, mivel a kevés vízfogyasztás fejfájáshoz, fáradtsághoz vezethet.

Legalább 11 óra teljen el kormány nélkül

Számos kamion szállít export-, vagy importárut a határokon túl, amely akár több munkanapot is igénybe vehet. Az útidő-terv kidolgozánásál fontos szem előtt tartani, hogy az árufuvarozásban dolgozók heti munkaideje maximum 48 óra lehet. Valamint a napi 24 órából minimum 11 órát pihenéssel kell töltenie a sörfőrnek.

Tachográf, a pontos áruszállítás eszköze

A hivatalosan közúti áruszállításra használt (3,5 tonnát meghaladó) gépjárműveket kötelező felszerelni tachográffal. Ezen berendezés segítségével pontos rögzíthető a kilóméterszám, a sebesség, a menetidő, valamint a telöltött szünetek hossza. A modern jérművekben már digitális műszer működik, amely kényelmesebbé teszi az adatok rögzítését.